Russisch piramide, ook bekend als Piramide Pool is een andere biljartvariant. Vooral in Rusland is deze spelvariant zeer populair en wordt daar veel gespeeld.


Russisch biljart: Verschillende soorten


Allereerst mag worden opgemerkt dat er verschillende varianten van Russisch biljart zijn.


Elke variant begint met een aanvangsstoot waarbij vijftien genummerde witte ballen, die in een driehoek zijn geplaatst, uit elkaar worden gestoten met behulp van een unikleurige speelbal. De gekleurde bal bevindt zich aan het begin op het voetpunt.


Doel van het spel is om de zwarte bal te potten. De biljartballen zijn groter en zwaarder dan de ballen die gebruikt worden in de standaard biljartvarianten.
Ze zijn in twee maten verkrijgbaar: 71 mm en 68 mm.Geschiedenis van de spelvariant Russisch biljart


De geschiedenis van Russisch biljart gaat terug naar de tijd van Peter de Grote die, geïnspireerd door dit kunstige biljartspel dat hij leerde tijdens een reis door Nederland, deze sport ook mee naar zijn land wilde nemen.


Onder invloed van diverse aanpassingen is na vele jaren op Russische bodem een aparte variant van het biljart ontstaan: het Russisch biljart.
Door het verbod op het spel in Rusland tijdens de communistische overheersing raakte biljart in de vergetelheid tot het in deze variant na de val van het IJzeren Gordijn weer op kwam.
De spelregels van Russisch biljart


Op tafel liggen 16 ballen - 15 witte en één zwarte.


Hier begint het spel. Een driehoek van witte ballen moet nu door de zwarte bal worden aangestoten.


Het doel van het spel is om een willekeurige biljartbal zo te spelen dat hij een andere bal raakt - die op zijn beurt wordt gepot. Het is ook mogelijk om eerst een andere bal aan te spelen, met als doel dat de eerste bal in de pocket valt. Elke stoot die raakt telt als één punt.


Meestal is het spel zeer snel, zodat er tijdens het spel constant punten worden gescoord die aan het einde van het spel worden opgeschreven en opgeteld.
Iedereen die de regels van de zogenaamde “acht” kent, kan Russisch biljart ook zonder problemen spelen.Biljarttafel voor spelvariant Russisch biljart:


Voor Russisch biljart wordt meestal een tafel van 12 ft gebruikt, maar ook de biljarttafelmaten 7, 8 en 9 ft zijn toegestaan.


De tafel heeft zes gaten die slechts 2 tot 4 mm groter zijn dan de diameter van de ballen. Hierdoor wordt het spel moeilijker.