Carambole

Geschiedenis en oorsprong van carambolebiljart


Carambolebiljart heeft vele, soortgelijke namen: De Engelse naam, die vaak wordt gebruikt voor deze biljartvariant, is Carom, naast de Franse term carambolage.


Het is een variant van biljart die in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten is ontstaan. De naam komt van het Franse woord carambolage, dat ook het botsen van twee poolballen aanduidt.


Carambola, ooit gebruikt in verband met de rode bal, werd overgenomen uit de Indiase marathontaal. Het woord beschrijft een kleine rode vrucht dat lijkt op de grootte van een carambolebal.



Volgens de ons bekende informatie, dook het 3-banden-carambole voor het eerst op in de Amerikaanse stad Saint Louis, waar ook het eerste officiële toernooi plaatsvond. Het spel werd als zeer moeilijk beschouwd, dus het was aanvankelijk niet erg populair. 
De situatie veranderde in 1907, toen de eerste prijs voor een kampioen in deze categorie werd opgericht. De eerste wereldkampioenschappen werden in 1928 gehouden.



Carambole - de spelregels: 


Op tafel liggen drie caramboleballen in verschillende kleuren: wit, geel of wit met één stip en rood. Elke speler krijgt zijn eigen speelbal. Om de ballen makkelijker te onderscheiden, is een van deze ballen geel of met een stip gemarkeerd. 
De derde bal is voor beide spelers hetzelfde.


Zoals gebruikelijk bij biljart, begint het spel met de aanvangsstoot (acquit). De spelers leggen hun ballen op de startlijn en schieten op de bovenste tafelrand, zodat de bal terugkaatst en naar de onderkant van de tafel terugkeert. De winnaar is degene wiens witte bal dichter aan de onderkant van de tafel ligt.  Daarbij mogen de carom-ballen niet botsen of met de rode bal in contact komen.


Het doel van het spel is om zoveel mogelijk botsingen te verzamelen. Een botsing treedt op wanneer de bal van speler 1 de twee andere ballen raakt. De speler krijgt dan een punt. De punten worden bij elkaar opgeteld. Het spel eindigt wanneer een van de spelers een bepaald aantal punten heeft bereikt. 
Als er geen botsing plaatsvindt, is de tegenstander aan de beurt.

 

Bij carambole hebben spelers de keuze uit twee opties:

 
  • Bandenspel (één of drie) - afhankelijk van de gekozen optie, moet de bal één of drie van de rubberen banden raken voordat hij op een andere bal botst, om een punt te scoren.

  • Spel zonder banden - ook wel open spel genoemd; in deze versie is de tafel verdeeld in meerdere zones. De botsing moet plaatsvinden in een van de toegestane zones.
  •  

    De andere spelregels zijn zeer vergelijkbaar met die van poolbiljart. De spelers moeten er onder andere aan denken dat hun twee benen met de grond in contact zijn, ze moeten een goede houding aannemen en mogen de ballen niet raken terwijl ze nog in beweging zijn.



    Het bijzondere aan de caramboletafel


    Wat een caramboletafel van een pool- of snookertafel onderscheidt, is dat een caramboletafel geen pockets of gaten heeft.


    Caramboletafels zijn verdeeld in drie velden waarin de ballen worden geplaatst. Vaak zijn de tafels uitgerust met een leiplaat die optioneel verwarmd kan worden.


    Het biljartlaken bestaat uit wollen garen (zeer dun) en is meestal groen gekleurd - deze keuze is geen toeval, omdat de groene kleur een positief effect heeft op de ogen, waardoor het urenlang spelen veel aangenamer wordt. In moderne caramboletafels zit vaak een verwarmde elektrische plaat die ervoor zorgt dat de vezels van de stof zich opstellen, waardoor de ballen veel sneller kunnen rollen.



    Caramboleballen


    Biljartballen voor carambole zijn door de eeuwen heen gemaakt van verschillende materialen waaronder staal, andere metalen, ivoor en celluloid. Deze materiaalsoorten hadden meestal echter niet de ideale eigenschappen.


    Tegenwoordig worden caramboleballen gemaakt van fenolhars. Dit materiaal zorgt voor duurzaamheid en geeft de ballen ideale eigenschappen voor een vlot spel. De ballen zijn ongeveer 61,5 mm in diameter en dus groter dan poolballen. Volgens de officiële richtlijnen mag het gewicht per bal tussen 7 en 7,5 ounces liggen.



    Carambole-accessoires in de biljart-webshop


    Wij hopen dat u nu de smaak te pakken hebt! Carambole is een precisiesport en vereist hoogste concentratie - niet zelden wordt het gelijkgesteld met schaken of golf.


    Misschien hebt u zin om een kijkje in ons assortiment te nemen. Wij bieden caramboletafels uit eigen productie. Maar ook de bijpassende biljartballen en carambole-keuen kunt u bij ons krijgen.