• Familiebedrijf
 • 100% Gemaakt in Europa
 • Gespecialiseerd in het bouwen van biljart eettafels

 • Biljartlakens van Ivan Simonis

  Biljartlakens van Ivan Simonis zijn veruit de populairste biljartlakens voor wedstrijdtafels. De beste roleigenschappen zorgen voor een perfecte balcontrole. Qua speelgedrag voldoen zij aan alle professionele vereisten. Veel internationale en wereldkampioenschappen worden bij voorkeur op deze lakenkwaliteit gespeeld.

  Biljartlaken maten

  De volgende maten kunt u in onze webshop kopen.

  Tafel Grootte speelvlak zonder bande met bande
  6ft 180 cm x 90 cm 210 cm 240 cm
  7ft 198 cm x 99 cm 230 cm 290 cm
  8ft 224 cm x 112 cm 260 cm 320 cm
  9ft 254 cm x 127 cm 290 cm 380 cm

  Zo onderhoudt u uw biljartlaken

  Het speelvlak moet dagelijks voor spelbegin grondig worden gereinigd.

  Let op: Maak uw biljartlaken nooit vochtig. Gebruik bovendien geen tapijtreiniger of reinigers voor gestoffeerde meubels. Wolvezels kunnen uitrekken bij vocht - waardoor in rimpels ontstaan en het biljartlaken zijn spanning verliest.


  Standaardreiniging:


  Om krijtresten, vuil en nicotine op te lossen, hebt u een speciale biljartborstel nodig. Met deze borstel kunt u het speelveld, de bandenhoek en de stootbanden dwars t.o.v. weefselrichting afborstelen.


  1. Nu kunt u het biljartlaken met een daarvoor bestemd opzetstuk in de lengte schoonzuigen. Zorg ervoor dat u zachtjes over het biljartlaken glijdt - niet krabben, wrijven of schuren! Bovendien mag u nooit stofzuigeropzetstukken gebruiken die ook voor vloerreiniging of andere doeleinden worden gebruikt.


  2. Pluisjes verwijdert u in weefselrichting - bijvoorbeeld met een lakenwisser zoals SIMONIS X-1. Begin daarbij steeds vanaf dezelfde kant. Indien nodig kunt u het oppervlak daarna nog een keer schoonzuigen.


  3. Dek u uw biljarttafel in ongebruikte periodes af met een UV-resistent afdekzeil. Dit beschermt het biljartlaken tegen verbleken, vergelen en stof.


  4. Reinig de biljartballen dagelijks (na gebruik) met afwasmiddel. Eenmaal wekelijks kunt u ze bovendien met een geschikte ballenreiniger inwrijven.

  Biljartlaken vervangen: Zo wordt het gedaan

  Elke biljartlaken heeft een boven- en een onderkant waarop u bij het aanbrengen op speelvlak en banden moet letten. Zoals de namen al doen vermoeden, ligt de onderkant op de tafel en de bovenkant boven. De bovenkant (de kant waar men op speelt) is te herkennen aan het gladdere oppervlak. Bij de meeste biljartlakens is aan deze kant het logo van de fabrikant ingeweven.


  Het laken aan de stootbanden vervangen

  Om het laken aan de 6 banden van een biljarttafel te vervangen, hebt u een bandenlaken van 15 cm breed nodig. De lengte wordt berekend uit de lengte van de band plus 2 x 15 cm. De band is stevig verbonden met het weefsel en moet eerst op een vaste ondergrond met het banderubber naar het lichaam worden gelegd. Aan de achterkant bevindt zich een sleuf waarin het ene uiteinde van het laken moet worden vastgeklemd. Daarna legt u het frame met de band op de achterkant, trekt u vervolgens het biljartlaken over de band en niet u het aan de onderkant vast.


  Vervolgens slaat u het andere uiteinde van het laken over de bande naar u toe en draait u het frame met de band op de achterkant, zodat de rubberband weer naar uw lichaam wijst. Let er bij het vastnieten op dat u het niet te strak trekt. Nu wordt het biljartlaken omgevouwen naar de bandenzijde van het middelste gat en vastgeniet. Volg dezelfde stappen aan de andere kant.


  Het biljartlaken op het speelvlak vervangen

  De lengte van het biljartlaken wordt berekend aan de hand van de lengte van de tafel plus 10 cm aan elke zijde, zodat er voldoende grijpruimte is. Het biljartlaken wordt bij biljarttafels die een speelvlak met houten frame hebben, op het onderste frame vastgeniet. Bij tafels zonder dit frame wordt het laken met contactspuitlijm aan de onderkant van de leiplaat bevestigd. Het speelvlak moet vóór het bespuiten grondig van vuil en kruimels worden ontdaan. Pas daarna mag het nieuwe biljartlaken met de onderkant op het speelvlak worden gelegd. Het moet aan elke kant gelijkmatig over de rand hangen.


  Bij leiplaten met houten frames moet het laken onder een van de twee korte voorzijden van de pooltafel aan het houten frame worden vastgeniet. Dan wordt het aan de tegenoverliggende zijde strak getrokken en met nietjes aan het houten frame onder het speelvlak van de biljarttafel bevestigd.

  Vervolgens wordt het laken onder één van de lange zijden van het speelvlak gefixeerd, aan de andere zijde strak getrokken en daar ook vastgeniet.

  Het biljartlaken mag geen plooien vormen als het wordt aangetrokken, maar het mag ook niet te strak zitten, want het moet in de pockets worden ingeknipt. Bij leiplaten zonder houten frame is het proces hetzelfde, het biljartlaken wordt dan vastgelijmd.


  Bevestigen van de pockets

  Het biljartlaken moet in elke pocket drie keer worden ingesneden. Spannen (let op plooien) en vastnieten. Bij leiplaten zonder houten frame is het proces hetzelfde, het biljartlaken wordt dan vastgelijmd met weerbestendige spuitlijm.

  Biljart-Lissy monteert uw biljartlaken voor u

  Graag vervangen of vernieuwen wij het biljartlaken voor u. Maak gebruik van onze biljart-service. Ons vakpersoneel neemt graag deze klus van u over. Als u besluit een nieuwe biljarttafel bij ons te kopen, bouwen wij deze ook graag voor u op. Neem graag een kijkje in onze webwinkel en vindt hier uw favoriete biljarttafel.