Kegelbiljart

De oorsprong van kegelbiljart


Met een traditie van meer dan 150 jaar is kegelbiljart bijzonder populair in Argentinië en in sommige Europese landen, met name Italië en Duitsland. In Duitsland wordt het bijzonder graag in Saksen en Brandenburg gespeeld.


De combinatie van biljart en kegelspel verscheen voor het eerst wereldwijd rond 1840 en hoort vandaag tot een van de jongste biljartsporten.


1881 vonden de eerste officiële kampioenschappen in kegelbiljart plaats in Wenen, waarna het spel door een breder publiek erkend werd. Het is een van de varianten van het Italiaanse biljart.


Kegelbiljart is de enige discipline waarbij een rode speelbal met de keu mag worden aangeraakt.



Welke biljarttafel gebruikt men voor kegelbiljart?


Het spel wordt meestal gespeeld op een 6ft-biljarttafel met een speelvlak van 90 cm x 180 cm. Hierbij komt een tafel zonder gaten te pas, zoals meestal gebruikt bij carambole.


Kegelbiljart: deze biljartballen worden gebruikt


Vroeger speelde men dit spel met drie ivoren ballen: één hele witte, één andere witte met één stip en één witte met twee stippen.


In de loop van tijd zijn de biljartballen vervangen door drie verschillende kleuren: wit, geel en rood. Bovendien zijn de ballen tegenwoordig gemaakt van fenolhars en profiteren daardoor van de beste roleigenschappen.


Deze verandering leidde niet alleen tot een vereenvoudiging van het spel, maar heeft ook in belangrijke mate bijgedragen aan de bescherming van olifanten.




De spelregels


Nu weet u al veel interessante dingen over de biljartsport - tijd om de regels te leren. Daarbij concentreren wij ons op de basisregels - want ook binnen kegelbiljart zijn er verschillende varianten.


In principe wordt het met twee partijen gespeeld - dus met twee spelers of twee teams.


Op de biljarttafel staan 5 kegels. De spelers krijgen punten als ze de kegels te omstoten en carambolages en/of passages spelen.


Kegels omstoten

De kegels moeten worden omgestoten met behulp van objectballen die eerst een band hebben aangeraakt. Elke kegel telt voor één punt - als er echter alleen de kegel in het midden wordt omgegooid, telt dat voor twee punten.


Carambolages

Bij een carambolage raakt de rode speelbal beide objectballen of stoot met de een objectbal de andere aan.


Passage

De speler krijgt één punt wanneer een objectbal tussen de kegels door rolt zonder een kegel om te stoten.


In een spel tussen ambitieuze spelers kan het gebeuren dat de ballen bij één stoot wel 10 of 11 keer van de stootbanden stuiteren, waarbij ze een afstand van 10 tot 11 meter kunnen afleggen.