Poolballen: Vroeger en nu

Vroeger vervaardigde men poolballen van hout, steen of ivoor. Ivoor werd uiteindelijk niet meer gebruikt om redenen van dierenwelzijn. Maar het materiaal had ook nog andere nadelen: ivoor was vrij kwetsbaar en moest vaak worden nageslepen. Daarbij kwam het voor dat de kwaliteit en vooral ook de grootte van de ballen steeds afnam.


Tegenwoordig worden ballen van fenolhars gemaakt. Dit materiaal is bijzonder stootbestendig en robuust. Bovendien biedt het de ideale eigenschappen voor een aangename game-ervaring.

Zo ziet een set poolballen eruit

Een set poolballen bestaat uit in totaal zestien ballen: Een witte speelbal die met de poolkeu mag worden aangeraakt en vijftien gekleurde en genummerde ballen.De gekleurde ballen bestaan uit zeven hele ballen, zeven halve ballen en de zogenaamde zwarte 8-bal.

Standaard hebben poolballen een diameter van 57,2 mm en een gewicht van 170 g.

Eisen voor poolballen

Een gelijkmatige dichtheid en exacte balans zijn essentieel voor het controleren van snelheid, looprichting, rolbeweging en kaatsbewegingen van de poolbal.

Veel belangrijker dan de baltoleranties zijn echter de kaatseigenschappen van de ballen. Alleen een berekenbare terugkaatsing maakt een strategische positionering van de bal mogelijk zodat de volgende stoot kan worden geoptimaliseerd.

Poolballen van de marktleider

Het Belgische bedrijf Saluc wordt met zijn merk Aramith beschouwd als de marktleider in het produceren van biljartballen. De meeste organisatoren van professionele wedstrijden, verenigingen en ook amateurliga's zetten bij wedstrijden over de hele wereld biljartballen van dit bedrijf in.


Dit is vooral te wijten aan de ideale eigenschappen die de ballen met zich meebrengen: Het materiaal wordt door de volledig uitgeharde fenolhars compleet gestabiliseerd, waardoor elke poolbal een gelijkmatige dichtheid krijgt. Het zwaartepunt zit precies in het midden van de bal en zorgt voor balans en een volledig nauwkeurige rolbeweging op de biljarttafel.

De unieke elasticiteit van Aramith-fenolhars zorgt voor perfecte kaatseigenschappen, waardoor de speler elke stoot nauwkeurig kan sturen.

Poolballen bij Lissy

In onze biljart-webshop vindt u hoogwaardige poolballen van Aramith. Daarnaast bieden wij u ook voor andere biljartvormen hoogwaardige ballen van dit merk aan.


Neem graag een kijkje in de desbetreffende categorie:

  • Snooker-ballen
  • Carambole-ballen

  • Door onze jarenlange ervaring in deze branche weten we precies welke producten geschikt zijn voor een vlot spel. Deze kennis heeft echter niet alleen betrekking op poolballen, maar vooral op de productie van onze eigen biljarttafels. Bij Biljart-Lissy vindt u hoogwaardige en praktische tafels die ideaal zijn voor thuisgebruik. Neem graag een kijkje in onze webwinkel en laat u inspireren.