Engels biljart/Engels poolbiljart

Deze spelvariant die tot het Amerikaanse biljart behoort, heeft in Groot-Brittannië en Ierland een opmerkelijke populariteit verworven. Deze biljartvorm is ook algemeen bekend als de acht of de Engelse acht.


Het is niet zo gemakkelijk om een precieze definitie van deze spelvariant te geven: de reden is dat het spel in verschillende landen onder verschillende namen bekend staat.


In Ierland wordt dit type biljart bijvoorbeeld Irish Pool genoemd, in Polen staat het bekend als Black Pool.

Net als de namen verschillen ook de regels van land tot land.Engels biljart: de spelregels


Zoals al gezegd, er zijn heel veel verschillen en de uitleg zou deze paragraaf oneindig lang maken. In plaats daarvan beperken we ons liever tot de basisregels die overal hetzelfde zijn.


Het doel van het spel is duidelijk: Met behulp van de witte ballen moeten de spelers de andere ballen in de gaten spelen. De speler die al zijn ballen het eerst heeft gepot, heeft nog een laatste opgave: de zwarte bal in een aangekondigde pocket spelen.


Als de zwarte bal wordt gepot door een speler die nog andere ballen op de tafel heeft, verliest hij het spel - dus hier komt het op de volgorde aan.Verschillen met klassiek poolbiljart


Engels biljart wordt wel op dezelfde tafel en met ballen van dezelfde grootte gespeeld als klassiek poolbiljart - maar er zijn toch verschillen.


In tegenstelling tot poolbiljart zijn er hier geen volle en halve poolballen die genummerd zijn. In plaats daarvan speelt men met zeven rode en zeven gele ballen, één zwarte bal - de zogenaamde 8-ball - en de klassieke witte bal (de speelbal). Een ander verschil met de klassieke acht is dat niet hoeft te worden aangegeven in welk gat de betreffende bal gespeeld gaat worden - behalve in het laatste spel, waar het om een zwarte bal gaat en dus om wie het spel uiteindelijk gaat winnen.Biljarttafel voor Engels biljart


Terwijl biljarttafels voor de zogenaamde klassieke acht 8 tot 9 ft lang zijn, gebruikt men voor deze biljartvariant 6ft- of . Ook de vorm van de pockets is iets anders, aangezien ze lijken op die van snookertafels.Biljartballen bij Engels Pool


Afhankelijk van de tafellengte kunnen de ballen een doorsnee hebben van 47,6 mm of 50,8 mm. Ter vergelijking: De grootte van klassieke biljartballen bedraagt 57,1 mm.


Zoals eerder vermeld, zijn er ook verschillen in de kleuren: De klassieke ballenset voor Engels Pool bevat zeven gele en zeven rode, soms ook blauwe ballen, plus een witte en een zwarte bal.

In principe kan men Engels biljart echter ook spelen met de normale volle en halve biljartballen.