Biljartballen kopen

Over biljartballen en andere ballen

Biljart omvat hoofdzakelijk drie spelvarianten: Poolbiljart, snooker en carambolebiljart. Elke variant wordt gespeeld met een verschillend aantal ballen, die deels ook verschillen in grootte. De keuze van de juiste set ballen is dus allereerst een kwestie van het soort spel dat u wilt spelen.

Lissy biedt ballen voor alle spelvarianten aan. Ze voldoen aan de internationale normen en zijn ook geschikt voor gebruik in wedstrijden.

Van koninklijke sport tot spelplezier voor iedereen

De oorsprong van biljarten gaat terug tot de 16e eeuw. In die tijd werd biljart spelen een integraal onderdeel van het sociale leven. In de 18e eeuw ontwikkelde zich naast het Franse carambole meer en meer de Britse spelvorm Engels biljart, waaruit het hedendaagse poolbiljart ontstond. In de jaren 60 van de 20e eeuw kwam er ook nog de andere populaire variant Snooker bij.

Tegenwoordig kent men ongeveer 35 verschillende biljartvarianten. De meest populaire spelvormen naast poolbiljart, carambole en snooker, zijn verder nog kegelbiljart, Russisch biljart en Engels biljart.

Van ivoor naar fenolhars

De eerste biljartballen waren van ivoor gedraaid. Maar dit natuurlijke materiaal wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, niet alleen om de biodiversiteit te beschermen. Het heeft ook een aantal andere belangrijke nadelen. Omdat ivoor relatief snel slijt, moesten de ballen vroeger regelmatig worden nageslepen en was het vrijwel onmogelijk om een exacte grootte te behouden. Bovendien is de dichtheid van ivoor zeer ongelijk verdeeld, waardoor het rolgedrag van de bal moeilijk te voorspellen was.

Tegenwoordig worden biljartballen uitsluitend gemaakt van een hoogzuiver fenolhars, die vooral onder de merknaam Aramith wordt verkocht. Deze moderne kunststofballen hebben niet alleen betere roleigenschappen vergeleken met ballen uit ivoor. Ze zijn ook veel stootvaster.

Poolbiljart? Het spel met de witte bal

In de meest populaire biljartvariant van Duitsland speelt men 16 gekleurde objectballen via een witte speelbal in de zes zakken van de biljarttafel volgens bepaalde spelregels. Een poolbal heeft een diameter van 57,2 mm en weegt 170 g. De 9ft-biljarttafel die ook in wedstrijden wordt ingezet, heeft een speelvlak van 254 x 127 cm en is voorzien van 6 pockets. In kroegen, biljartcafé's of thuis zijn echter ook kleinere formaten gebruikelijk.

Bij poolbiljart mag alleen de speelbal direct met de keu worden aangeraakt. De spelers spelen om de beurt. Een speler blijft aan de beurt zolang hij/zij ballen kan potten. De beurt is beëindigd wanneer de speler geen van de ballen volgens de spelregels in de pocket kon spelen.

Moeilijker, veeleisender, snooker

Bij snooker worden 15 rode en 6 verschillend gekleurde ballen volgens bepaalde spelregels in de pockets worden gespeeld. Een snookerbal heeft een diameter van 52,5 mm en weegt tussen 130 en 150 g. Officiële snookertafels zijn 12ft groot en hebben een speelvlak van 3556 x 1778 mm. Hij heeft 6 pockets, die echter kleiner zijn dan de pockets van de pooltafel.

Bij snooker gaat het erom 15 rode en 6 verschillend gekleurde ballen te potten volgens bepaalde regels. Een snookerbal heeft een diameter van 52,5 mm en weegt tussen 130 en 150 g. Officiële snookertafels zijn 12ft groot en hebben een speelvlak van 3556 x 1778 mm. Hij heeft 6 pockets, die echter kleiner zijn dan de pockets van de biljarttafel.

Net als bij poolbiljart mag alleen de witte bal direct met de keu worden aangeraakt en de spelers zijn afwisselend aan de beurt. Het spel is echter veel veeleisender dan poolbiljart. Dit is vooral te wijten aan het aanzienlijk grotere speelvlak, maar ook aan de kleinere ballen en pockets.

Carambolebiljart met drie ballen

Bij carambolebiljart, ook wel bekend als carambole, wordt in de meeste disciplines met slechts twee ballen (één voor elke speler of elk team) en één objectbal gespeeld. De objectbal is altijd rood en de speelballen zijn wit en geel. De caramboleballen hebben een diameter van 61,5 mm en zijn dus groter dan pool- en snookerballen.

In tegenstelling tot poolbiljart of snooker worden er bij deze biljartvorm geen ballen in pockets gespeeld. Zodoende heeft de tafel geen pockets. In plaats daarvan gaat het erom de andere twee ballen volgens de spelregels met de bal te raken.

Biljartballen van de specialist

Elke biljart-, snooker- of carambolespeler zweert op “zijn ballen”. Lissy biedt daarom een grote verscheidenheid aan biljartballen. Ze zijn van het kwaliteitsmerk Aramith en gemaakt van een hoogzuiver fenolhars met een extreem hoge slijtvastheid.

In de Lissy webshop vindt u snooker-, carambole- en poolballen in verschillende maten en uitvoeringen. Een highlight is de biljartbal met individuele gravure, die bijvoorbeeld voorzien kan worden van uw naam of de naam of het logo van uw club.