Biliardo all’Italiana

Een van de vele spelsoorten: Biliardo all’Italiana


Deze term wordt gebruikt voor een biljartvorm die in Italië is ontstaan. In 1983 werd ze als officiële categorie erkend.


Hierbij onderscheiden we: • Carambola - voor dit spel worden drie ballen gebruikt: geel, wit en rood

 • Internazionale 5 birilli - op de tafel liggen 3 ballen: wit, rood, geel en 4 witte en één rode kegel

 • 9 Birilli (9 kegels) of Goriziana - 9 kegels, 3 ballen: wit, geel, rood

 • Boccette - 9 ballen, 4 rode, 4 witte, 1 blauwe, kegeltjes


 • Alles wijst erop dat biliardo all'italiana is ontstaan tijdens het bewind van Lodewijk XI die, om de negatieve aspecten van de wintercricketwedstrijden tot een minimum te beperken, vernieuwingen introduceerde in de eeuwenoude wedstrijden.
  In alle varianten is het zeer belangrijk om de situatie op de tafel voortdurend te analyseren en een goede strategie te kiezen die niet alleen helpt om punten te scoren en je helpt om te winnen, maar die er ook voor zorgt dat je tegenstander een moeilijk spel heeft.  De passende biljarttafel


  Er wordt op een 9ft-biljarttafel gespeeld, die 284 cm x 142 cm groot is. Deze tafel wordt ook wel internationale pooltafel genoemd. De gaten zijn kleiner als bei de poolvariant.  Biliardo all’Italiana: De biljartballen


  Standaard gebruikt men bij dit type spel drie biljartballen in verschillende kleuren: wit, geel en rood. Afhankelijk van de variant worden soms ook vijf of negen ballen gebruikt.


  Vroeger gebruikte men poolballen van ivoor. Ze hadden een diameter van 69 mm en de speelbal had 59 mm. Door het geluid dat ontstaat door het kaatsen en de slijtage van het materiaal werd het kostbare ivoor in verloop van tijd vervangen door kunststof en andere synthetische materialen. Ook de kleuren en maten zijn veranderd.


  Sinds 1997 zijn ze gestandaardiseerd op een diameter van 61,5 mm en wegen tussen 205 en 220 gram. Hetzelfde is gebeurd met betrekking tot de kleuren. Witte, gele en rode biljartballen liggen constant op tafel.


  Een andere verandering vond plaats in 2009. Volgens deze richtlijnen, mochten biljartballen een maximumdiameter van hebben 63,2 mm en een gewicht van 224 tot 228 gram.


  De laatste standaardisatie vond plaats in 2015. De maximale grootte van de ballen die bij deze vorm van biljart wordt gebruikt, mag 61,5 mm bedragen.
  De biljartballen die voor alle varianten geschikt zijn, bevinden zich in de klassieke set die elke startset bevat.  Spelregels voor Italiaans biljart


  Het belangrijkste principe van alle genoemde spelvarianten is het breken van de figuren met de ballen. Het spel wordt gespeeld met een klassieke biljartkeu.

  Het spel wordt gespeeld met twee partijen of tegenstanders: twee personen of teams een bepaald aantal punten moeten behalen.
  In tegenstelling tot de meeste biljartvormen (biljart, snooker of Russisch biljart) moet de stoten hier niet in een bepaalde volgorde worden gespeeld.


  In dit spel gaat het om iets heel anders: Elke speler kan maar één stoot spelen.
  De stoot moet zo gepland worden dat de bal een bal van de tegenstander raakt.
  Afhankelijk van de kleur van de bal krijgt men een verschillend aantal punten. Voor één speelbal krijgt men 2 punten, voor het raken van een rood-witte bal 4 punten en 10 punten voor de laatste bal van de tegenstander die nog op tafel ligt.
  De witte of gele bal die een speler aan het begin heeft gekozen, houdt hij voor het hele spel. Het spel wordt voorafgegaan door een voorronde. Degene van wie bal dichter aan de startlijn na het aanspelen ligt, wint de aanvangsstoot.
  Elke speler probeert, afgezien van het feit dat hij een bepaald aantal punten wil scoren, het spel voor zijn tegenstander moeilijk te maken.
  In veel biljartvarianten van deze groep wordt ook met kegels op tafel gespeeld.  Internazionale 5 birilli  Nadat de spelers hun bal hebben gekozen, schieten ze om de beurt en proberen de aangegeven bal zo te raken dat hij de bal raakt die de pionnen en/of de bal raakt.
  Als de pionnen door onze eigen bal worden geraakt, krijgt de tegenstander de punten.  Carambola:


  Elke speler kiest zijn eigen witte en gele speelbal. De rode bal wordt beschouwd als de spelmaker.
  De speler heeft de taak om zijn eigen speelbal zo te raken dat hij vaak genoeg tegen de banden kaatst en dan de bal van de tegenstander en de spelmaker raakt.
  Afhankelijk van de spelvariant krijgt de speler een bepaald aantal punten en het recht om opnieuw te spelen, vanuit het punt waarop de ballen aan het einde van de vorige actie zijn blijven liggen. Als de stoot niet is gelukt, is de tweede speler aan de beurt.  Goriziana:


  Nadat de ballen op de juiste manier zijn geplaatst, spelen de beide spelers of teams hun eigen bal met de keu zo dat hij de bal van de tegenstander raakt en dan de pionnen omstoot, of zo dat hij de speelbal raakt nadat hij eerst de bal van de tegenstander heeft geraakt.  Boccette:


  De spelers spelen hun ballen één voor één weg, zo dat ze uiteindelijk zo dicht mogelijk bij de speelbal blijven liggen.
  De schietpositie is gefixeerd, wat betekent dat de speler altijd aan de kortere kant van de tafel moet staan, wat aan het begin wordt uitgelegd. De spelers mogen op het tafelblad liggen, maar moeten altijd één voet op de grond in een vaste positie houden.
  Bovendien kunnen de spelers proberen om de pionnen om te gooien met de speelbal of een bal van de tegenstander, waardoor extra punten kunnen worden verdiend. Als de pionnen door de eigen bal worden omgegooid, krijgt de speler minpunten.  Meer spelsoorten kunt u in onze andere blogposts vinden:


 • Amerikaanse (pool-) biljart

 • Spelregels Engels snooker

 • Kegelbiljart

 • Pool-biljart

 • Russisch biljart