Biljartkeuen vroeger en vandaag

Biljartkeuen (ook wel queues) zoals men ze vandaag kent, ontstonden in de 18e eeuw en werden sindsdien steeds verder ontwikkeld. Biljart werd vroeger met een hamerachtige stok gespeeld en de bal werd met een tik aan het rollen gebracht. Het aanstoten van de bal met een keu maakt echter een veel preciezere manier van spelen mogelijk en deze spelvorm nam daardoor snel aan populariteit toe.


De belangrijkste uitvinding werd in 1807 door de Fransman Francois Mingaud gedaan: de pomerans. Het is een verstevigde stootdop aan het einde van de keu waar mee de witte bal wordt aangeraakt. Hiermee was het voor het eerst mogelijk om de speelbal ook met effect te spelen, dat betekent om hem een gerichte draai te geven zodat zijn looprichting wordt beïnvloed.

Heb ik echt een eigen keu nodig?

Als u vaak in clubs of biljartcentra speelt, kunt u overwegen een eigen keu aan te schaffen - vooral als u uw spel wilt professionaliseren. De keuen in deze centra worden door veel mensen gebruikt en zijn vaak versleten. Dit heeft in ieder geval effect op uw manier van spelen - en meestal geen positief effect.


Daarom kunt u bij ons verschillende biljartkeuen kopen. Zo hebt u de mogelijkheid om uzelf vertrouwd te maken met uw eigen exemplaar en veel preciezer te spelen. In een biljartcafé of -centrum moet u vaak de keu gebruiken, die er is. Maar als u uw eigen keu kunt meebrengen, hebt u altijd ideale omstandigheden.

Hout, kunststof of aluminium? Welke keu zal ik kiezen?

Vroeger waren keuen altijd van hout. Ook vandaag zijn de meeste modellen nog steeds van hout. Inmiddels kunt u echter ook exemplaren kopen van aluminium of met glas- of koolstofvezels versterkte kunststof. Deze zijn duidelijk goedkoper en zijn daarom vooral geschikt voor beginners of gelegenheidsspelers. Het kiezen van de juiste biljartkeu is al bijna een filosofie. Elke speler heeft daarbij zijn eigen individuele voorkeuren. Hier is het

Hoe is een biljartkeu opgebouwd?

In kroegen of andere recreatiefaciliteiten waar u kunt biljarten, vindt u vaak eendelige houten keuen. Hiermee zijn keuen bedoeld, die uit één stuk bestaan. Er zijn echter ook modellen die uit elkaar kunnen worden geschroefd en daardoor gemakkelijker kunnen worden getransporteerd. Uiteindelijk bestaand biljartkeuen uit de volgende onderdelen:


Topeinde:
  • pomerans (leder)
  • ferrule
  • shaft
  • sierring

Onderdeel:
  • joint
  • gripband
  • butt dop

De verschillende kenmerken van deze onderdelen hebben een doorslaggevend effect op het spel. Elke speler heeft daarbij verschillende voorkeuren.

Het bovendeel: hard of zacht?

Het bovendeel van een biljartkeu heeft de taak om de stoot van de speler op de gewenste wijze aan de speelbal door te geven. Hier zorgt de bewuste keuze van een hardere of zachtere houtsoort voor de gewenste speleigenschappen. Bijvoorbeeld, harder, meervoudig gelaagd hout zorgt voor een nauwkeurigere stoot, terwijl het met een zachtere top gemakkelijker is om met effect te spelen.

De zogenaamde High-tec-keuen zijn gemaakt van gelamineerd hout die aan de zijden een hogere stijfheid heeft. Speciale low-deflection-bovendelen zijn aan het bovenste einde lichtgewicht uitgevoerd of hebben een taps toelopende vorm.

De pomerans: De top van een keu

Een pomerans is de het uiteinde van de keu - de zogenaamde stootdop. Meestal is de pomerans van leer gemaakt en als een- of meerlaagse variant verkrijgbaar. Vaak is de pomerans vastgeschroefd en bij zeer hoge kwaliteit keuen zelfs vastgelijmd - in beide gevallen kan deze worden vervangen.


Voor een betere hechting van het krijt op de pomerans wordt deze met een pomeransvijl opgeruwd. Het schuren van de pomerans is onvermijdelijk omdat nieuw of versleten leer het maximaal mogelijke hechtoppervlak vermindert. Ook bij de pomeransen zijn er zachte en harde uitvoeringen. Hoe harder de pomerans, hoe lichter het is om een krachtige stoot uit te voeren - het wordt echter ook moeilijker om een stoot met veel effect uit te voeren.

Uiteinde van een keu: de ferrule

Het uiteinde van een keu wordt ferrule genoemd. Hierop wordt de pomerans vastgemaakt. Meestal is een ferrule gemaakt van kunststof, ivoor of messing.

De belangrijkste functie van de ferrule is om de rest van de biljartkeu tegen scheuren te beschermen. De schokken worden door de ferrule gedempt. De ferrule van zogenaamde break- of jumpkeuen verschilt van die van een normale biljartkeu. Omdat deze keuen meer slagkracht moeten uitoefenen, zijn ze meestal gemaakt van materialen met een hogere sterkte.

Voor een precieze beheersing: de shaft

De shaft vormt het hoofdgedeelte van het topeinde. Bij kwaliteitskeuen bestaat de shaft uit goed gerijpt en zorgvuldig verwerkt esdoornhout. Vaak wordt hiervoor ook meerlaags geperst hout gebruikt.

Omdat de shaft bij het stoten door de vingers van de speler wordt geleid, moet hij regelmatig goed worden gereinigd van krijtrestanten en het vet van de vingers met speciale verzorgings- en reinigingsmiddelen.


Afhankelijk van de spelvariant verschillen de biljartkeus ook bij het slijpen van de shaft. Poolkeuen worden of conisch of parallel geslepen. Snookerkeuen daarentegen worden uitsluitend conisch geslepen.

Functionele decoratie: de sierring

De sierring is het onderste uiteinde van het keu-topeinde en wordt direct aan de overgang tussen het zichtbare hout en de koppeling (joint) bevestigd.

Twee delen worden één geheel: de Joint

Het verbindingsstuk tussen het bovenste en het onderste deel van de keu wordt joint genoemd. Het is gemaakt van hout, messing, kunststof, ivoor of gepolijst staal. Voor het vastmaken van de twee keuhelften is de joint voorzien van een schroefdraad of een snelsluiting.

Oorsprong van de stootkracht: het onderste gedeelte

Bij eenvoudige biljartkeuen bestaat het onderste gedeelte uit één massief houten deel. Meestal is het echter onderverdeeld in drie gedeeltes:

De forearm

Het deel tussen de joint en de handgreep wordt aangeduid als forearm. Dit onderdeel wordt graag geïndividualiseerd en zorgt daardoor voor een buitengewoon design. Bovendien levert het een belangrijke bijdrage aan het gewicht en de verdeling ervan.

De gripband: Comfortabele handgreep

De handgreep zelf wordt omwikkeld met een gripband van Iers linnen of nylon of leer. Hier is het voor de biljarter het aangenaamste om de keu vast te pakken. Het gebruikte materiaal aan de greep zuigt het zweet op en voelt aangenaam in de handen.

De butt cap - het onderste deel van de keu

Speciaal bij snooker zijn er ook nog verlengstukken en bruggen. Vanwege het aanzienlijk grotere speelvlak van de snookertafel zijn deze hulpstukken handig om in bijzondere situaties de bal optimaal te kunnen aanspelen.

Voor elk type spel de passende keu

De opbouw van een biljartkeu is meestal volgens de bovenstaande beschrijving. Afhankelijk van de spelvorm maken biljarters gebruik van keuen die zich iets van elkaar onderscheiden.

Poolkeuen

Bij Pool gebruiken professionals graag verschillende keuen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de break-keu voor het aanstoten en de jumpkeu om de witte bal te laten springen. Er zijn echter ook poolkeuen, die de eigenschappen van jump- en breakkeuen combineren.

De pomerans heeft meestal een diameter van 12 tot 13 mm.

Snookerkeuen

Keuen voor Snooker zijn meestal iets lichter dan poolkeuen. De ferrule is meestal gemaakt van metaal en de rest van de keu van esdoornhout. Bovendien zijn ze vaak niet of 3/4-gedeeld.

De pomerans van Snooker-keu heeft ongeveer een diameter van 9 tot 10 mm.

carambolekeuen

De bij carambole gebruikte keuen zijn vaak een stuk korter dan poolkeuen en hebben een totale lengte van 140-141 cm. Afhankelijk van de spelvorm kunnen diameter en gewicht variëren. Veel carambole-modellen hebben geen greep.

Bij carambole-keuen heeft de pomerans een diameter van ongeveer 11-12 mm (waarbij 12 mm de meest voorkomende variant is).

Accessoires voor een vlot spel

Met de juiste onderhoudsproducten gaat een keu vele jaren probleemloos mee. Dit omvat speciale reinigingsmiddelen voor de shaft, die veilig olie, talk, was, krijt en vuil verwijderen.

Bovendien is er een verzorgingsset verkrijgbaar voor het onderhouden en bijschuren van het topeinde. Bij regelmatige toepassing glijdt de keu zonder weerstand door de vingers.


Los daarvan biedt Lissy ook handige accessoires voor de opberging aan. Bijvoorbeeld keuhouders of tassen.

Biljart-Lissy: biljartkeuen van hoge kwaliteit kopen

Wie slechts af en toe biljart speelt stelt andere eisen aan een biljartkeu dan bedreven biljarters, die ook aan wedstrijden deelnemen. Lissy biedt daarom een groot aantal verschillende uitvoeringen van keuen aan in de webshop.


Kies de juiste keu voor uw speltype. Kies voor een moderne uitvoering in hout, aluminium, carbon of een combinatie van verschillende materialen. Neem een kijkje in ons assortiment. Naast keuen bieden wij u ook uitgebreide accessoires en biljarttafels in verschillende maten.